fbpx

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i primajte obavijesti o novim proizvodima, kolekcijama i promocijama.

 

Pratite nas:

Kako akustične tkanine mogu transformirati interijer

akustične zavjese

Uvod:

U svijetu suvremene arhitekture, staklo, beton i čelik definiraju pejzaž gradnje, stvarajući grandiozne vizualne impresije koje odražavaju suvremeni duh vremena. No, iza ove fasade estetske privlačnosti krije se izazov s kojim se suočava mnogo modernih prostora – problem odjeka i buke.

Dok se estetika često ističe kao ključan faktor u uređenju doma ili ureda, lako je zanemariti važnost akustike. Tihi, uravnoteženi prostori ključni su za stvaranje ugodne atmosfere koja podržava različite aktivnosti – od opuštanja do produktivnog rada. Upravo u tom kontekstu, akustične tkanine izlaze kao inovativno rješenje za unapređenje zvučne kvalitete u vašem prostoru.

Osim što pružaju estetski privlačne detalje, ove tkanine imaju sposobnost apsorbiranja zvuka, čime stvaraju prostor koji je ne samo vizualno privlačan, već i akustički ugodan. Kroz njihovu primjenu, prostorije postaju tiše i ugodnije, podržavajući tako različite aspekte svakodnevnog života, bilo da je riječ o relaksaciji ili efikasnom radu.

Tablica sadržaja:

1. Kako Akustične tkanine funkcioniraju?

2. Prednosti Korištenja Akustičnih tkanine

3. Kako Odabrati Prave Akustične tkanine za vaš prostor

4.  Akustične zavjese koje mi preporučujemo

5. Kako instalirati akustične zavjese?

6. Zaključak

1. Kako Akustične tkanine funkcioniraju?

Akustične tkanine izrađene su od specijalnih materijala koji imaju sposobnost apsorbiranja zvuka. Ovaj materijal djeluje kao izolator, smanjujući odjekivanje zvuka u prostoriji i stvarajući tiši i ugodniji ambijent. Osim toga, akustične tkanine također mogu blokirati vanjski šum, čineći vaš prostor mirnijim i privatnijim.

Akustika proučava zvuk i njegovo širenje

U principu, sobna akustika je povezana sa zvukom u prostoriji. U tu svrhu mjeri se koeficijent apsorpcije zvuka, koji opisuje sposobnost materijala da apsorbira zvuk. To se mjeri u reverberacijskoj sobi u skladu s DIN EN ISO 354 i dijeli se na klase apsorbera AE.

Klase apsorbera

 • A = visoko upijajući, težinski koeficijent apsorpcije zvuka αw: 0,90…1,0
 • B= visoko upijajući, težinski koeficijent apsorpcije zvuka αw: 0,80…0,85
 • C = visoko upijajući, težinski koeficijent apsorpcije zvuka αw: 0,60…0,75
 • D = apsorbirajući, težinski koeficijent apsorpcije zvuka αw: 0,30…0,55
 • E = niska apsorpcija, težinski koeficijent apsorpcije zvuka αw: 0,15…0,25

2. Prednosti Korištenja Akustičnih tkanine

 • Poboljšanje kvalitete zvuka: Akustične tkanine smanjuju odjekivanje zvuka u prostoriji, čineći je tišom i ugodnijom za boravak.
 • Smanjenje vanjskog šuma: Akustične tkanine blokiraju vanjski šum poput prometa ili susjednih aktivnosti, što vam omogućuje veću privatnost i mir.
 • Estetski dodatak: Osim svoje funkcionalnosti, akustične tkanine dolaze u različitim dizajnima i bojama, omogućujući vam da ih prilagodite svom dekoru i stilu.

3. Kako Odabrati Prave Akustične tkanine za vaš prostor?

 • Materijal: Odaberite akustične tkanine izrađene od visokokvalitetnih materijala s visokom sposobnošću apsorpcije zvuka.
 • Veličina: Prilagodite veličinu tkanina vašem prozoru ili prostoru koji želite pokriti, osiguravajući potpuno pokrivanje kako bi se postigla najbolja akustična izolacija.
 • Stil: Razmislite o dizajnu i boji koji se najbolje uklapaju u vašu dekoraciju. Akustične tkanine mogu biti dostupne u različitim stilovima, od modernih do klasičnih.

4. Akustične zavjese koje mi preporučujemo

DELIUS akustična kolekcija predstavlja sveobuhvatan asortiman tekstilnih materijala koji su dizajnirani da unaprijede ne samo estetiku, već i funkcionalnost vašeg prostora. Uključujući raznolike tkanine za zamračivanje, jednobojne tkanine s i bez teksture, ekskluzivni velur, moderne vunene tkanine te prozirne zavjese, ova kolekcija postavlja novi standard u svijetu akustičnog dizajna.

DABEDAN akustične zavjese predstavljaju vrhunsku liniju tehničkih tkanina dizajniranih s trodimenzionalnom strukturom kako bi poboljšale udobnost i kontrolu zvuka u svakom prostoru. Pažljivo osmišljena rješenja osiguravaju izolaciju vanjske buke i poboljšanje akustičnih karakteristika prostora, stvarajući optimalno akustično okruženje.

4.1. Transparentne akustične tkanine: novi standard u dizajnu

Transparentne akustične tkanine predstavljaju revoluciju na tržištu ugovornog dizajna, pružajući potpuno nove mogućnosti za urede, hotele i restorane. Ove tkanine ne samo da apsorbiraju zvuk i stvaraju ugodnu tišinu kada su zavjese zatvorene, već također pružaju zaštitu privatnosti i sprječavaju odsjaj. Prirodno dnevno svjetlo koje prolazi kroz ove tkanine stvara neodoljivu atmosferu, istovremeno osiguravajući funkcionalnost i estetiku.

4.2. Tkanine za zatamnjivanje: sjedinjenje tišine i tame

Tkanine za zatamnjivanje ne samo da pružaju potpunu tamu, već i izvrsne akustične vrijednosti. Sa svojim koeficijentom apsorpcije zvuka od αw 0,65 / klase C, ove tkanine osiguravaju ugodnu tišinu u hotelskim sobama, optimalnu akustiku u konferencijskim dvoranama te prikladnu rasvjetu za prezentacije projektorima.

4.3. Luksuz i Efikasnost: Velur i Vunene Tkanine

Velur i vunene tkanine su klasični izbor za akustične tkanine. Velur pruža luksuzan izgled i izvanredne akustične performanse zahvaljujući svojoj pahuljastoj površini, često korišten u kazalištima i kinima. Vunene tkanine, s druge strane, pružaju istu efikasnost na nešto čišćem i suptilnijem izgledu, odgovarajući tako različitim preferencijama.

4.4. Akustični Dizajn za Namještaj

Tekstilne tkanine također se mogu koristiti za akustično oblikovanje namještaja. Velur, vunene tkanine i teksturirane tkanine pružaju dodatni sloj akustične apsorpcije, pomažući stvaranju zvučno uravnoteženih prostora koji nadmašuju očekivanja.

4.5. Kreativni Akcenti: Tkanine za Akustične Ploče i Apsorbere

Akustične ploče i apsorberi nude širok spektar dizajna, od pregrada za prostorije do stropnih obloga. Ovi apsorberi mogu apsorbirati do 100% zvučnih valova, dok tekstil služi za dodatni dekorativni element. S raznovrsnim bojama i teksturama, ove tkanine postavljaju kreativne akcente u dizajnu interijera, dok istovremeno pružaju potrebnu funkcionalnost.

5. Kako instalirati akustične zavjese?

Savjeti za instalaciju:

Proučite upute za instalaciju koje dolaze s vašim akustičnim tkaninama kako biste osigurali pravilno postavljanje.

Ako niste sigurni u svoje vještine instalacije, razmislite o angažiranju našeg montažnog tima kako biste osigurali preciznost i sigurnost.

6. Zaključak:

U današnjem svijetu arhitekture, gdje estetika igra ključnu ulogu, ne smijemo zanemariti važnost akustike u stvaranju ugodnih i funkcionalnih prostora. Kroz korištenje akustičnih tkanina, možemo transformirati naše domove i urede, stvarajući prostorije koje su ne samo vizualno impresivne, već i akustički ugodne. Tihi, dobro uravnoteženi prostori podržavaju našu dobrobit i produktivnost, pružajući nam prostor za opuštanje i koncentraciju. Stoga, integracija akustičnih tkanina u dizajn prostora predstavlja ključni korak ka stvaranju uravnoteženog i ugodnog okruženja koje odražava naše potrebe i životni stilovi.

S obzirom na izvanrednu kvalitetu, raznolikost dizajna te izuzetnu funkcionalnost, DELIUS tkanine predstavljaju neizostavan izbor za svaki prostor koji zahtijeva tišinu i udobnost. Integracija ovih tkanina ne samo da unaprjeđuje akustičke karakteristike prostorija, već i dodaje estetsku vrijednost, stvarajući uravnotežena i ugodna okruženja koja podržavaju našu dobrobit i produktivnost. Uz DELIUS tkanine, stvaranje prostora koji ispunjava i estetske i funkcionalne potrebe postaje jednostavan i inspirativan proces.

Ukoliko želite saznati više o Deliusu kliknite ovdje.

Blog

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i primajte obavijesti o novim proizvodima, kolekcijama i promocijama.

 

Pratite nas:

Povezane novosti

Bijelo/Sivo/Beige

Bijelo/Sivo/Beige

Naše iskustvo nas je provelo kroz mnogo uređenih interijera hotela, ureda i restorana, i uvijek se mogao isticati trend tri boje koje su bile skoro...

read more
0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu